Jednym z moich ukochanych deserów jest właśnie PANNA COTTA. Nie ma chyba nic przyjemniejszego jak wieczór na tarasie i ulubiona "słodycz". Wbrew pozorom jest to naprawdę bardzo prosty i szybki deser (co prawda trzeba troszkę poczekać aż stężeje, ale warto). Najprostszy przepis poniżej.
Składniki (na 4 porcje):
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka 3,2%
- 80-100 g cukru kryształu
- 3 płaskie łyżeczki (10-11 g) żelatyny
- 1 laska wanilii
- niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ( wg. instrukcji na opakowaniu). Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1 1/2 godziny.
Najlepiej smakuje polana sosem z owoców. Ja podałam z Naturalnie Owocowe Stovit.
Smacznego.
Narobiłaś mi smaka 😉
OdpowiedzUsuńSmakowite
OdpowiedzUsuńBiorę przepis :)
OdpowiedzUsuń