Składniki:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- szklanka zarodków pszennych stabilizowanych (np. Sante)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 – 3 jabłka (mogą być też inne owoce)
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Ubić
na sztywno pianę z białek, dodać cukier i ponownie ubić. Dodawać
kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
zarodki, za każdym razem dokładnie mieszać (najlepiej mikserem).
Na blachę wyłożoną papierem do wypieków przełożyć masę. Na
wyrównanej powierzchni ułożyć pocięte w plasterki jabłka (można
również wymieszać jabłka z masą i dopiero wyłożyć na blachę).
Wstawić do gorącego piekarnika (180o C) na około 35 –
40 minut. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda
OdpowiedzUsuńWypróbowane. Dzięki za przepis. Troszeczkę urozmaiciłam dodatkiem orzechów i czekolady.
OdpowiedzUsuń