Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 3 – 4 czerwone jabłka
- 2 łyżki cukru
- sok z cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jabłka ze skórką przekroić na pół.
Usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plastry. W niewielkim
naczyniu rozpuścić cukier z sokiem z cytryny i odrobiną wody, aby
powstał gorący syrop. Zanurzać w nim plastry jabłek na ok. 2 –
3 minuty tak, aby były elastyczniejsze. Z ciasta wykroić w poprzek
pasek o szerokości ok. 9 cm i długości ok. 30 cm. Wzdłuż jednej
krawędzi ciasta ułożyć dachówkowato plastry jabłek – tak aby
ich krawędzie ze skórką wystawały ponad brzeg ciasta. Po ułożeniu
jabłek na całej długości zawinąć dolną krawędź ciasta w taki
sposób, aby przykryć jabłka. Krawędzie ciasta powinny mniej
więcej pokrywać się. Pasek, który powstał trzeba ciasno
zrolować. Ustawić różyczki jabłkowymi płatkami do góry i
włożyć do silikonowej formy na babeczki. Babeczki piec przez 20
minut do zrumienienia ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180oC.
Wystudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis na 10 - 12 porcji
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam. Wyszły genialnie.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie!:)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuń