Uczestnicząc w kampanii Kasi Ekstra Maślany Smak każda z Ambasadorek dostała Informator, w którym zawarte są przepisy na ciasta. Ja postanowiłam wypróbować przepis na TORT PODWÓJNIE CZEKOLADOWY.
Składniki:
- 1 opakowanie Kasi Ekstra Maślany Smak
- 290 g gorzkiej czekolady
- 130 g czekolady mlecznej
- 4 jajka
- 200 g cukru (ja użyłam 100 g i było wystarczająco słodkie)
- 150 g mąki
- 200 g posiekanych orzechów włoskich i/lub pekan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml śmietanki 30%
- 75 ml mleka
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuścić Kasię oraz 200g gorzkiej czekolady i 100 g czekolady mlecznej. Zmiksować razem jajka, cukier puder i szczyptę soli. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodać przestudzony czekoladowy krem a następnie mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i mieszać dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotować tortownicę, o średnicy około 22 cm. Dno przykryć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego już piekarnika do 175˚C na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzic przez około godzinę, wyjąć z tortownicy.
Krem: podgrzać mleko oraz śmietankę do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać pozostałą czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści, wylać na ciasto i dokładnie rozprowadzić. Do dekoracji można wykorzystać cukier puder do przyprószenia tortu, orzechy, gotowe dekoracje z cukru czy marcepanu, świeże owoce itp.
SMACZNEGO!!!
Więcej przepisów na mojeciasto.pl
Wygląda całkiem nieźle ��
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mocno czekoladowe ciasta, warto wypróbować. Jako wielbicielka czekolady często piekę czekoladowe wypieki. Bardzo lubię piec tradycyjne ciasteczka czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Nie dość, że smakują wyśmienicie to w dodatku są bardzo łatwe w przygotowaniu. Z czystym sumieniem polecam!
OdpowiedzUsuń