Znajdziesz nas na

https://web.facebook.com/Nasze-Testowanie-782965028474854/https://www.instagram.com/marczella6/https://plus.google.com/u/0/112016180150073208860/postshttps://pl.pinterest.com/marczella6/nasze-testowanie/

niedziela, 22 stycznia 2017

Karnawałowy przysmak faworki

Dziś przychodzę do Was z moim ulubionym przepisem na tradycyjne karnawałowe faworki. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" pod redakcją mgr Marii Librowskiej. Zapraszam.

Składniki:
  • 20 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • sól,
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia (tradycyjnie smaży się faworki na smalcu, jednak ja wybrałam olej rzepakowy),
  •  cukier puder do posypania.
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. ciasto wałkować partiami dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewijać. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni, można smażyć faworki. Ciasto wkładać na tłuszcz i smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.





 



Znajdziesz nas na
https://web.facebook.com/Nasze-Testowanie-782965028474854/https://www.instagram.com/marczella6/https://plus.google.com/u/0/112016180150073208860/postshttps://pl.pinterest.com/marczella6/nasze-testowanie/

1 komentarz: