Znajdziesz nas na

https://web.facebook.com/Nasze-Testowanie-782965028474854/https://www.instagram.com/marczella6/https://plus.google.com/u/0/112016180150073208860/postshttps://pl.pinterest.com/marczella6/nasze-testowanie/

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Panna Cotta - deser idealny

Jednym z moich ukochanych deserów jest właśnie PANNA COTTA. Nie ma chyba nic przyjemniejszego jak wieczór na tarasie i ulubiona "słodycz". Wbrew pozorom jest to naprawdę bardzo prosty i szybki deser (co prawda trzeba troszkę poczekać aż stężeje, ale warto). Najprostszy  przepis poniżej.



Składniki (na 4 porcje):
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 80-100 g cukru kryształu
  • 3 płaskie łyżeczki (10-11 g) żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotujemy).
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ( wg. instrukcji na opakowaniu). Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1 1/2 godziny.


 Najlepiej smakuje polana sosem z owoców. Ja podałam z Naturalnie Owocowe Stovit.

Smacznego.




3 komentarze: