Znajdziesz nas na

https://web.facebook.com/Nasze-Testowanie-782965028474854/https://www.instagram.com/marczella6/https://plus.google.com/u/0/112016180150073208860/postshttps://pl.pinterest.com/marczella6/nasze-testowanie/

poniedziałek, 8 lutego 2016

Różane babeczki z jabłek




Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 – 4 czerwone jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Jabłka ze skórką przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plastry. W niewielkim naczyniu rozpuścić cukier z sokiem z cytryny i odrobiną wody, aby powstał gorący syrop. Zanurzać w nim plastry jabłek na ok. 2 – 3 minuty tak, aby były elastyczniejsze. Z ciasta wykroić w poprzek pasek o szerokości ok. 9 cm i długości ok. 30 cm. Wzdłuż jednej krawędzi ciasta ułożyć dachówkowato plastry jabłek – tak aby ich krawędzie ze skórką wystawały ponad brzeg ciasta. Po ułożeniu jabłek na całej długości zawinąć dolną krawędź ciasta w taki sposób, aby przykryć jabłka. Krawędzie ciasta powinny mniej więcej pokrywać się. Pasek, który powstał trzeba ciasno zrolować. Ustawić różyczki jabłkowymi płatkami do góry i włożyć do silikonowej formy na babeczki. Babeczki piec przez 20 minut do zrumienienia ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Wystudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Przepis na 10 - 12 porcji

5 komentarzy: