Znajdziesz nas na

https://web.facebook.com/Nasze-Testowanie-782965028474854/https://www.instagram.com/marczella6/https://plus.google.com/u/0/112016180150073208860/postshttps://pl.pinterest.com/marczella6/nasze-testowanie/

sobota, 21 listopada 2015

Tort podwójnie czekoladowy

Uczestnicząc w kampanii Kasi Ekstra Maślany Smak każda z Ambasadorek dostała Informator, w którym zawarte są przepisy na ciasta. Ja postanowiłam wypróbować przepis na TORT PODWÓJNIE CZEKOLADOWY.






Składniki:
  • 1 opakowanie Kasi Ekstra Maślany Smak
  • 290 g gorzkiej czekolady
  • 130 g czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru (ja użyłam 100 g i było wystarczająco słodkie)
  • 150 g mąki
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich i/lub pekan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 75 ml mleka
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuścić Kasię oraz 200g gorzkiej czekolady i 100 g czekolady mlecznej. Zmiksować razem jajka, cukier puder i szczyptę soli. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodać przestudzony czekoladowy krem a następnie mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i mieszać dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotować tortownicę, o średnicy około 22 cm. Dno przykryć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego już piekarnika do 175˚C na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzic przez około godzinę, wyjąć z tortownicy.
Krem: podgrzać mleko oraz śmietankę do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać pozostałą czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści, wylać na ciasto i dokładnie rozprowadzić. Do dekoracji można wykorzystać cukier puder do przyprószenia tortu, orzechy, gotowe dekoracje z cukru czy marcepanu, świeże owoce itp.


SMACZNEGO!!!

Więcej przepisów na mojeciasto.pl

2 komentarze: